شانا _ گروه بین الملل: بحران انرژی در پاکستان و مطلوبیت بالای گاز ایران از جهات مختلف برای این همسایه شرقی باعث شده است تا این کشور عزم خود را برای اجرای پروژه واردات گاز از ایران با خط لوله جزم کند.

 

به گزارش شانا، وجود شکاف میان عرضه و تقاضای گاز در پاکستان به کمبود این سوخت پاک و گسترش اعتراض ها در این کشور منجر شده و دولت پاکستان به منظور حل این معضل، راهکارهای لازم را در دستور کار قرار داده که از جمله آنها احداث خط لوله گازی آی پی است.

به همین منظور، آصف علی زرداری، رئیس جمهوری پاکستان پس از سفر دو روزه ای که ٩ اسفند ١٣٩١ به ایران داشت، با بیان این که هیچ کس قدرت آن را ندارد که مانع از اجرای پروژه آی پی شود، افزود: پاکستان به عنوان یک کشور مستقل می تواند به منظور حل بحران انرژی خود با هر کشوری توافقنامه امضا کند.

مقام های ارشد پاکستانی بارها بر عزم کشورشان برای اجرای پروژه واردات گاز از ایران و نیاز مبرم اسلام آباد به حل بحران انرژی داخلی با ساخت خط لوله آی پی تاکید داشته اند، به طوری که برای شتاب در اجرای این پروژه، از کمک های مالی ایران در اجرای بخش پاکستانی خط لوله آی پی بهره مند می شوند.

پاکستان پیش تر برای تامین اعتبار ساخت بخش پاکستانی خط لوله آی پی چهار گزینه، جمع آوری مالیات برای توسعه زیرساخت های خط لوله آی پی، امضای قرارداد با کنسرسیوم ثالث، تامین بودجه این خط لوله از سوی روسیه و چین و مشارکت ایران در ساخت بخش پاکستانی خط لوله آی پی را مطرح کرده بود.

در نهایت شرکت های ایرانی و پاکستانی یک سرمایه گذاری مشترک برای ساخت بخش پاکستانی این خط لوله تشکیل خواهند داد که بسیاری بر این باورند در بحبوحه برخی فشارهای خارجی برای جلوگیری از مشارکت شرکت های خارجی در ساخت خط لوله ایران-پاکستان، مشارکت ایران در این پروژه بهترین گزینه است.

پس از ارائه این پیشنهادها، چندی نگذشت که دولت پاکستان خواستار مشارکت ایرانی ها در ساخت بخش پاکستانی خط لوله آی پی شد و اسلام آباد در اواخر مهرماه ١٣٩١ به تهران پیشنهاد داد در ساخت بخش پاکستانی خط لوله گازی ایران-پاکستان سرمایه گذاری کند.

در همین حال مهندس اوجی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در پایان آخرین دور مذاکرات گازی ایران-پاکستان که اوایل اسفند ماه جاری در اسلام آباد برگزار شد، به خبرنگار شانا گفته بود: توافقات صورت گرفته در موضوع قرارداد قبلی صادرات گازی ایران به پاکستان همچنان پابرجاست و بهره برداری از خط لوله آی پی از دسامبر سال ٢٠١۴ (آذر- دی ١٣٩٣) عملیاتی و تزریق و صادرات گاز ایران به پاکستان به میزان ٢١ میلیون و ۵٠٠ هزار مترمکعب در روز انجام خواهد شد.

وی تاکید کرده بود: تمام توافقات امروز براساس اسناد قبلی صورت گرفته است و دوطرف بر انجام آن تاکید کردند.

مهندس اوجی در پایان این مذاکرات که با حضور وزیر نفت کشورمان در اسلام آباد برگزار شد، با بیان اینکه از مهمترین موضوعات این سفر که مورد نظر وزیر نفت و هیئت همراه بود، نهایی و قطعی کردن مشارکت ایران در احداث خط لوله ایران- پاکستان در خاک پاکستان بوده است، اظهار داشته بود: این خط لوله به طول ٧١٠کیلومتر در خاک پاکستان ساخته می شود.

قرار است، ایران ۵٠٠ میلیون دلار اعتبار مالی ساخت بخش پاکستانی خط لوله انتقال گاز ایران به پاکستان را تامین کند و باقیمانده آن نیز از سوی اسلام آباد و از طریق جمع آوری مالیات از مصرف کنندگان داخلی گاز تامین شود.

پیشرفت هایی که تاکنون درباره ساخت بخش پاکستانی خط لوله آی پی انجام شده، عبارت است از: تعیین مشاور مدیریت این پروژه در آوریل ٢٠١١، ارزیابی و بررسی مقدماتی مسیر ساخت این خط لوله در ژوئیه سال ٢٠١١، طرح مقدماتی فنی و مهندسی و مطالعه امکان سنجی بانکی آن در ماه مارس ٢٠١٢ و ارائه جزئیات مربوط به ارزیابی های مسیر این خط لوله که در آوریل ٢٠١٢ تکمیل شد.

شرکت آلمانی-اتریشی آی ال اف ١۵ اسفند ١٣٩٠ تایید کرده بود: این شرکت در حال ارائه مشاوره و برنامه‌ریزی در بخش توسعه فیزیکی خط لوله گازی ایران-پاکستان است.

مراسم افتتاح این خط لوله با حضور روسای جمهوری ایران و پاکستان، مقام های عالی رتبه و خبرنگاران دو کشور در نقطه صفر مرزی ایران و پاکستان امروز (٢١ اسفند) در حالی برگزار خواهد شد که به گفته منابع آگاه، از مقام های ارشد کشورهای منطقه نیز دعوت شده است در این مراسم حضور یابند.

تکمیل بخش ایرانی خط لوله صلح به پایان رسیده و تا ١۵ ماه آینده نیز قرار است بخش پاکستانی این پروژه تکمیل شود.

با آغاز صادرات گاز ایران به پاکستان در سال ٢٠١۴ میلادی، این کشور پس از ترکیه، دومین دریافت کننده گاز طبیعی از ایران خواهد بود.

گزارش: راضیه عیدی

دبیر: صفیه شیخ بابایی