رشد مداوم تعداد مگاپروژه های فراساحل در منطقه خلیج فارس ادامه دارد. در ماه اکتبر پنج پروژه بزرگ فراساحل خلیج فارس و بازیگران اصلی این عرصه معرفی شدند.
همچنان که ابعاد پروژه های نفتی بزرگتر می شود و سرمایه گذاری های سنگینی نیز در این حوزه صورت می گیرد، صنعت نفت و گاز به سمت آبهای عمیق تر متمایل تر می گردد.
در پس صحنه این پروژه ها عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی حضور دارند. بازیگران دیگر این عرصه کویت و بحرین هستند که البته در حال توسعه توانمندیهای خود در حوزه فراساحل هستند اما این گسترش توانمندی بیشتر در راستای تحقق تمایلات عربستان سعودی، قطر و امارات صورت می گیرد.
در صدر این لیست البته قطر حضور دارد. برخلاف ورود دیرهنگام این کشور به حوزه انرژی های هیدروکربوری ، اکنون قطر به غول دنیای گاز بدل گشته است و این به لطف ذخایر عظیم فراساحلی اش می باشد. توسعه اقتصادی این کشور مرهون توسعه و بهره برداری زودهنگام از این پروژه های فراساحلی بوده است. همچنین همزمان با بهره برداری از این میادین، تقاضای سیری ناپذیر جهانی به گاز باعث شده تا سهم بسیار زیادی از بازار این منبع انرژی نصیب قطر گردد.
جاه طلبی های قطر شباهت های زیادی با همسایگان خود عربستان سعودی و امارات دارد. شهر صنعتی جبیل و برنامه توسعه گاز الوسیط عربستان را در حوزه فراساحل بسیار به پیش رانده است.
ابوطبی توسعه پروژه های فراساحلی خود را بسیار جدی گرفته است. نمونه بارز آن پروژه های ام لولو، النصر و صرب میباشد که افزایش تولید گاز امارات را تا مرز ۳۰۰ هزار بشکه در روز و با هزینه ای بیش از ۱۰ میلیارد دلار محقق ساخته است.
لیست ۵ مگاپروژه برتر فراساحل:
Barzan North Field Development
Country: Qatar
Client: ExxonMobil Corporation and Qatar Petroleum
Consultant: Chioyda Corporation and J Ray McDemott
Contractor: Hyundai Heavy Industries (HHI)/JGV Corp.
Estimated Value: $8 billion
Estimated Production: 3700 mcf/d of gas
شرکت های اگزان موبیل و نفت قطر و اگزان موبیل برزان لیمیتد با تشکیل یک جوینت ونچر توسعه این میدان گاز طبیعی را در شمال قطر بر عهده گرفته اند. شرکت رأس گاز حفاری سی حلقه چاه این میدان را با موفقیت به اتمام رسانده است. این سی حلقه چاه از طریق سه پلت فورم سرچاهی جمعاً با طول ۱۳۸ کیلومتر و در عمق ۳۰۰۰ متری زیر بستر دریا به گاز رسیده اند.
Arabiyah and Hasbah Oilfield
Country: Saudi Arabia
Client: Saudi Aramco
Consultant: SNC Lavalin
Contractor: SK Engineering & Construction; Samsung Engineering and Saipem Limited
Estimated Value: $6 billion
Estimated Production: 1700 mcf/d of gas
میدان های عربیه و حسبه در فاصله ۱۵۰ کیلومتری از شهر صنعتی جبیل در میان دریا قرار دارند و بخشی از برنامه توسعه گاز الوسیط محسوب می شوند. بمنظور بهره برداری از گاز این میادین تأسیسات خشکی با توان فرآورش ۲.۵ میلیارد فوت مکعب در روز گاز و فروش روزانه ۱.۷۵ میلیارد فوق مکعب گاز بمنظور صادرات به بازارهای جهانی احداث خواهد شد.
میدان های عربیه و حسبه به ترتیب هر کدام هفت و شش پلت فورم تک چاهه خواهند داشت که روزانه ۲۰۰ میلیون فوت مکعب گاز تولید خواهند نمود. شرکت آرامکو قرارداد توسعه کامل این میادین را در قالب قرارداد EPIC به سایپم واگذار نموده است.
Upper Zakum Production Facilities
Country: United Arab Emirates
Client: Zadco
Consultant: Technip
Contractor: Petrofac Emirates
Estimated Value: $8.79 billion
Estimated Production: 250,000 bpd
شرکت زادکو هدف خود را افزایش نرخ تولید ثابت از میدان Upper Zakum از ۵۵۰ هزار به ۷۵۰ هزار بشکه در روز برای ۲۵ سال قرار داده است. نقش این پروژه های فراساحلی برای اوظبی بسیار حیاتی است چرا که امکان افزایش تحقق تولید ۳.۵ میلیون بشکه نفت در روز از مقدار ۲.۷ میلیون بشکه فعلی را فراهم خواهد آورد.
میدان Upper Zakum در سه مرحله توسعه خواهد یافت. مطالعات FEED توسط شرکت تکنیپ انجام شده است.
شرکت پتروفک قرارداد EPCC احداث تأسیسات در ۴ جزیره مصنوعی به ارزش ۲.۹ میلیارد دلار را از آن خود نموده است. زمان بهره برداری ۲۰۱۶ اعلام شده است. سهام داران این پروژه زادکو، شرکت نفت ژاپن و اگزان موبیل هستند.
SARB Full Field Development
Country: United Arab Emirates
Client: Adma-Opco
Consultant: Fluor Mideast Limited (Fluor Corporation)
Contractor: Petrofac and Hyundai Engineering
Estimated Value: $3.5 billion
Estimated Production: 100,000 bpd
میدان نفتی Satah Al-RazBoot یا SARB در فاصله ۲۰۰ کیلومتری شمال غربی ابوظبی قرار گرفته است. برآورد شده که در سال ۲۰۱۶ تولید نفت از این میدان ۱۰۰ هزار بشکه به ظرفیت تولید امارات اضافه نماید.
شرکت ADNOC مالک انحصاری میدان بوده و شرکت ADMA-OPCO بعنوان Developer آن می باشد. این پروژه در هفت مرحله اجرا خواهد شد. احداث و توسعه دو جزیره مصنوعی، بمنظور تسهیل عملیات حفاری اولین گام در این پروژه است.
پتروفک تأمین کننده ۲۰۰ کیلومتر خطوط زیر دریا ، ۳ کیلومتر خطوط خشکی و ۵۵ کیلومتر کابل های ارتباطی و انتقال برق و قدرت زیر دریا بمنظور جریان نفت از چاهها، تزریق آب به چاهها و تزریق گاز به میدان، مشعل و صادرات گاز می باشد.
Umm Al Lulu
Country: United Arab Emirates
Client: Adma-Opco
Consultant: Mott MacDonald; Fluor Mideast Limited and Technip
Contractor: NPCC/Technip
Estimated Value: $3.65 billion
Estimated Production: 100,000 b/d
توسعه ام لولو یک مورد استراتژیک برای ADNOC محسوب می گردد. میدان در دو فاز توسعه خواهد یافت. در فاز اول، دو برج سرچاهی در کنار تأسیسات دیگر نصب خواهد شد. عملیات EPC این فاز در حال پیشرفت می باشد.
در فاز دوم یک پلت فورم تأسیسات فوق پیچیده فرآورش گاز، پلت فورم جداسازی، پلت فورم رایزر و پلت فورم تأسیسات یوتیلیتی ، پلت فورم هتل و پلت فورم تصفیه آب و دو پلت فورم فلر احداث خواهد شد.
زمان تکمیل تأسیسات و بهره برداری کامل این میدان سال ۲۰۲۰ می باشد.