در شماره مجله petroleum Review در فوریه ۲۰۱۲ موسسه Energy Institute در مقاله ای به تشریح ده چالش اساسی پیش روی صنعت نفت و گاز پرداخت.

نویسنده در این تحلیل، ریسک های موسسه ارنست اند یانگ نیز در نظر گرفته است.

ده چالش پیش روی صنعت نفت و گاز

۱- مرزهای جریبی Frontier acreage و دست یابی به ذخایر:

این اصطلاح به اکتشاف و توسعه در میادین جدید اطلاق می گردد که:

  1. توسعه آنها خیلی مشکل است
  2. بسیار گران تمام می شود
  3. یا از نظر سیاسی ناپایداری در آن مناطق وجود دارد.

به این موارد باید مناطق تازه کشف شده مانند قطب، دریای شمال و میادین نمکی در آبهای عمیق برزیل را نیز اضافه کنیم. دسترسی به ذخایر شامل رقابت برای دستیابی به نسبت دهه‌های قبل است که اکتشاف و توسعه مشکلات کنونی را نداشت.

۲- منابع غیر معمول:

این منابع از نقطه نظر بازرگانی و تجارت تاکنون آماده توسعه نبوده اند. فقط بخاطر پیشرفت‌های فناوری است که تاکنون پاسخگویی به نیاز جهانی از این میادین ممکن نبوده است.

این منابع غیرمعمول عبارتند از:

  1. Shale Gas
  2. Oil Sands
  3. Coalbed methane

۳- منابع در نواحی پرچالش:

این نواحی عبارتند از کشورهای دارای رژیم های سیاسی ناپایدار که به نوبه خود فقدان امنیت سرمایه گذاری را بدنبال خواهد داشت. این مناطق نیجر و لیبی یا مناطق حفاظت شده در قطب را شامل می شود.

۴- رشد تقاضا در بازار های نوظهور:

مطابق بررسی‌ها ما شاهد سرمایه گذاری‌های چشمگیری برای دسترسی به انرژی هستیم. چین و اقتصادهای نوظهور در کشورهای آسیایی.

از آنجاییکه عملکرد بازارهای نوظهور در تصمیم‌گیری و قیمت گذاری دولتها متمرکز شده است، قدرت چانه زنی بعنوان یک ریسک جدید در مقابل سرمایه گذاری خارجی بوجود آمده است.

۵- مشارکت NOC-IOC:

این یک مشارکت پایدار محسوب می شود. یکی از اهداف اصلی در این نوع مشارکت از منظر شرکت IOC دسترسی به ذخائر محسوب می شود که برای طرف مقابل چالشی بزرگ قلمداد می گردد.

شرکتهای NOC دژبانان محافظ ذخائر ملی محسوب می شوند در حالیکه شرکتهای IOC طلایه داران توسعه فنآوری هستند.

رشد NOC ها نه تنها در کشور خودشان بلکه در خارج از بازار داخلی شان، به افزایش قدرت و افزایش احتمال خرید دانش و فنآوری های مورد نیازشان می انجامد که این در حکم آزیر خطر برای برای ملاحظات آینده نگارانه IOC ها می باشد.

۶- سرمایه گاری در خلاقیت و R&D:

این روزها هر شرکتی درک می کند که R&D و خلاقیت در رشد و وفقیت یک پارامتر کلیدی است. این جایگاه یک رقابت شدید بین بازیگران حاضر در بازار با منایع کافی در اختیار برای R&D بوجود می آورد.

۷- سوخت‌های جایگزین، شامل نسل بعدی سوخت‌های زیستی:

فشارهای محیط زیستی و تقاضای بازار شرایطی است که این روزها شرکتهای نفتی تجربه می کنند و آنها را وادار می کند تا صنایع جدیدی را کشف کنند.

برای مثال سوخت تجدیدپذیر. بر اساس آمار، ۴۷% سرمایه گذاری های قبلی در فنآوری های پاک Cleantech بوده است. این وضعیت اضطراری، نیاز به منابع جدید و استراتژی، چشم انداز و خط مشی جدیدی را در شرکتها می طلبد.

۸- بدتر شدن قوانین مالی:

نوسان قوانین مالی در کشور میزبان بر شرکتهای نفتی فشار زیادی می‌آورد که این خود استراتژی مالی شرکت و خط مشی سرمایه گذاری اش را متزلزل می‌نماید.

بر اساس آمار ارائه شده در اولین نشست مالی نفت و گاز اروپا در انگلستان، این صنعت نیازمند امنیت و پایداری و قابل پیش بینی بودن قوانین مالی می باشد.

گزارش موسسه دیل لویت حاکی از آنست که اروپا با افت شدید ۲.۳ میلیارد پوندی در مالیات بر درآمد حاصله از حفاری های اکتشافی و تولید مواجه است.

نمونه دیگر این چالش برزیل است که سیاست مالیاتی کنونی این کشور بسیار پیچیده بوده و رشد صنعت نفت و گاز را با محدودیت مواجه نموده است.

نوآوری در قوانین مالیاتی بلای جان شرکتهای نفتی است؛ بر اساس گزارش BBC چین اخیرا مالیات بر منابع نفت و گاز طبیعی را  بین ۵ تا ۱۰ درصد فروش، تصویب کرد.

۹- نوسانات قیمت و نقش دلالان:

نقش دلالان شامل چانه زنی و مذاکرات سنگین بین آژانسهای تأمین انرژی همانند موسسات سرمایه گذاری و دولتها است. با این حال این فقط یکی از عامل های اثرگذار در تعیین قیمت نفت و گاز است.

محرک های اصلی اقتصادی اکنون نقش اصلی را در در دستیابی به تعادل در قیمت گاز طبیعی بازی می کنند. فراوانی منایع تأمین امروزه قیمت‌ها را کاهش داده‌اند.

۱۰- مسئولیت اجتماعی شرکتها:

این چالش شامل رابطه با گروه های ذینفع متعدد، ملاحظات سلامت و ایمنی مانند حقوق بشر، حقوق کارگری، حقوق ذینفعان، حفاظت محیط زیست، روابط اجتاعی، شفافیت و مشکلات فساد مالی و اداری می گردد.

این نیازمند آنست که شرکتهای نفتی برای موفقیت در هر معیار و در راستای حفظ شهرت و اعتبار بمنزله یک شریک قابل اعتماد در همکاریهای استراتژیک بخش خصوصی- عمومی و بین بخشی و دولتی در این زمینه فعالیتهای لازم را به اجرا درآورند.

لینک مطالب مرتبط:

خلاصه سخنرانی های کنفرانس نفت و گاز آلمان ۲۰۱۲

خلاصه مقالات و سخنرانی های کنفرانس جهانی نفت قطر ۲۰۱۱

قیمت گذاری گاز به صورت منطقه‌ای در آینده نزدیک